De feiten over zachte vloerbedekking

Wat is Laminaat?

Tegenwoordig wordt er veel gepraat over het klimaat en dan vooral over het buitenklimaat. Wat echter net zo belangrijk is, is het binnenklimaat, want u brengt het waarschijnlijk het grootste deel van uw tijd binnenshuis door. Er bestaan veel misvattingen over tapijt in relatie tot de volksgezondheid.

schonere lucht in huis

Uit duits onderzoek met betrekking tot allergie en astma blijkt, dat tapijt de hoeveelheid fijne stofdeeltjes in de lucht aanzienlijk verlaagt. Deze is in ruimten met tapijt 50% lager dan in vertrekken met een harde vloer. Zachte vloerbedekking houdt deze stofdeeltjes vast, waardoor de lucht schoner blijft.

géén allergie en astma

Tapijt zelf veroorzaakt geen allergische reactie en astma. Het blijkt zelfs dat mensen die zachte vloerbedekking in hun vertrek(ken) hebben liggen, minder vatbaar zijn voor allergieën. Onafhankelijk van het feit of men nu voor harde of zachte vloerbedekking kiest, kunnen allergische reacties en CARA worden verminderd door:

regelmatig zuigen

Allergeen materiaal kan zich opeenhopen in textiele materialen zoals kussens, matrassen, tapijt, meubels en gordijnen. Op harde ondergronden blijft het allergeen materiaal los liggen. Tapijt daarentegen houdt de stof vast tussen de polen, tot het wordt opgezogen. - De grootste hoeveelheid mijten zijn terug te vinden in bedden en gestoffeerd meubilair, niet zozeer in tapijt. Tapijt dient echter wel goed onderhouden te worden, zodat zich geen mijtenprobleem kan voordoen. Bij de apotheek is er een test te koop om tapijt te controleren op mijten. Wanneer mijten verwijderd moeten worden, is stofzuigen alleen niet afdoende. Een zachte vloerbedekking met mijten kan gereinigd worden met een speciaal, bij de apotheek verkrijgbaar, schoonmaakmiddel. Dit middel doodt de mijten en verwijdert de irriterende prikkelstoffen. Daarbij is een droog binnenklimaat het beste in de strijd tegen huismijt. Schoonhouden begint dus met regelmatig zuigen. De meeste vlekken zijn met water verwijderbaar. Ook kan er eenmaal per 1 – 1.5 jaar onderhoud van de oppervlakte met water plaatsvinden. Dit doet u door een kleurvaste badstof doek lichtvochtig te maken met lauwwarm water, het tapijt zonder veel druk met grote halen te reinigen. Droogschuim en shampoo raden wij echter af, aangezien hierbij kans op het achterblijven van plakkerige zeepresten bestaat, wat vervolgens versneld weer vuil zal aantrekken.

tapijt is hygiënisch

Zachte vloerbedekking is een hygiënisch product, mits het op de juiste wijze wordt gereinigd en onderhouden. De grootste vijand van alle vloerbedekkingen of ze nu hard of zacht zijn, is zand. Een goede schoonloopmat zal het ergste vuil en vocht voor u op kunnen vangen.

tapijt zorgt voor extra veiligheid

Tapijt zorgt voor zachte en stroeve oppervlakten, wat een stukje extra veiligheid geeft. Het risico op uitglijden is bij zachte vloerbedekking aanzienlijk kleiner dan bij een gladde vloer. Tapijt is zacht en verend.