Wat is Laminaat?

Samenstelling van een laminaatdeel

Om de kwaliteitsverschillen tussen laminaatvloeren goed te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe laminaat is opgebouwd. De kern van een laminaatplank bestaat uit een watervast verlijmde HDF-plaat. Daaronder bevindt zich een speciaal geprepareerde tegenlaag die vervorming tegengaat en vochtwerend werkt. Bovenop de kernlaag ligt een decorlaag. De toplaag wordt vervolgens slijtvast gemaakt door meerdere lagen transparante melaminehars onder hoge druk te persen. Afhankelijk van het design kan er een hout- of steenreliëf in worden verwerkt. Dankzij geavanceerde productiemethoden zijn de fotoprinten tegenwoordig bijna niet meer van echt hout of steen te onderscheiden.

 

Besparen op materiaal

Wanneer een laminaatvloer goedkoper is, betekent dit vaak dat er op materialen is bespaard. Veel laminaatvloeren in de doe-het-zelfmarkt zijn slechts 6 mm dik en hebben minder stevige kliksystemen. Sommige goedkopere varianten bevatten zelfs een kartonachtige kern. Door deze besparingen bestaat de toplaag vaak uit minder lagen, waardoor de vloer niet goed bestand is tegen water. Hierdoor is dweilen geen optie en zal de vloer beschadigen bij gebruik van een stoomreiniger. Daarnaast kunnen bij het leggen van dunner laminaat problemen ontstaan, zoals slecht aansluitende planken of beschadigingen aan de kopse kanten.

 

Strak en duurzaam laten leggen

Een mooie, duurzame vloer die strak is gelegd, is wat iedereen wil. Een kwalitatief goede laminaatvloer heeft een dikte van minimaal 7 mm en een slijtvaste toplaag, die in verschillende kwaliteitsklassen wordt ingedeeld. Deze variëren van laminaat voor weinig belaste ruimtes, zoals slaapkamers, tot robuuste varianten die bestand zijn tegen intensief gebruik, zoals rolstoel- en bureaustoelbestendige vloeren. Hoogwaardige laminaatsoorten hebben bovendien een antistatische werking, waardoor ze minder stof aantrekken en statische lading verminderen.