Ene laminaat is het andere niet

Wat is Laminaat?

Samenstelling van een laminaatdeel

Om u de onderlinge kwaliteitsverschillen uit te kunnen leggen van laminaatvloeren moet u eerst weten waaruit het materiaal is samengesteld. De kern van laminaat is een watervast verlijmde HDF-plaat. Daaronder zit een speciaal geprepareerde tegenlaag die het vervormen tegengaat en tegelijkertijd vochtwerend is. Bovenop de kernlaag zit een decorlaag. Om de toplaag vervolgens slijtvast te maken bestaat deze uit diverse onder hoge druk geperste lagen van transparante melaminehars. Al naar gelang het dessin kan er een hout- of steenreliëf in afgedrukt worden. De hoogwaardige productiemethoden hebben ervoor gezorgd dat vandaag de dag de fotoprinten niet meer van echt hout of steen te onderscheiden zijn.

Beknibbeld op materiaal

Als iets goedkoper is, betekend dat er ergens op bezuinigd is. Dat is ook zo met een laminaat vloer. De meeste laminaatkwaliteiten van de Doe-het-zelf markten zijn slechts 6mm dik en hebben slechte kliksystemen. Een grote zweedse winkelketen presteert het zelfs om een kartonnen laminaatsoort in zijn assortiment aan te bieden. Door de lage prijzen bestaan de toplagen vanzelfsprekend ook niet uit meerdere lagen. U snapt dat een dergelijke vloer beslist niet tegen water kan. U kunt hem niet dweilen en bij gebruik van een stoomreiniger krult hij als vanzelf op. Bij het leggen van de goedkopere laminaten kan het voorkomen dat het materiaal al tijdens het leggen problemen geeft door het niet strak aan kunnen sluiten van de onderlinge laminaatdelen of de toplaag aan de kopse randen beschadigd bij het aanleggen.

Mooi laten leggen

Een mooie duurzame vloer die netjes gelegd is, dat wil iedereen. Een goede kwaliteit laminaat herkent u aan de dikte van minimaal 7 mm. De toplaag is van een goede laminaat vloer gegarandeerd slijtvast en onderverdeeld in diverse klasses. Deze beginnen met de laminaatsoort voor slaapkamervloer die weinig aan slijtage onderhevig is tot als hoogste klasse de rol- en bureaustoel bestendige laminaten. Daarnaast hebben de betere laminaatsoorten een antistatische werking. Deze vloer trekt minder stof aan en brengt de elektrische lading in de atmosfeer die een kunststofvloer veroorzaakt naar beneden. Het leggen van laminaat is ook een vak apart en daarom laat u de betere laminaatvloeren van bijvoorbeeld de topmerken als Balterio, Egger, Meister, Quick-Step en Krono leggen door een vakman. Wij vakmensen hebben jarenlange ervaring, leggen perfect strakke vloeren zonder naden of ruimtes bij de plinten. Standaard leggen wij een metalen stripje tussen de deuren. Dit is tegen klemleggen en staat ook nog eens chic.

Kunstgras stalen