Laminaat en PVC vloeren zijn vloersystemen die relatief eenvoudig zelf te leggen zijn. Het kost uiteraard net even wat meer tijd om zelf aan de slag te gaan dan wanneer onze professionele stoffeerder de klus uitvoeren. Het is dan ook altijd mogelijk om een afweging te maken van de voordelen en nadelen om het zelf te doen of om een laminaat of PVC vloer te laten leggen. Voordat je de keuze maakt, is er eerst nog een andere belangrijke keuze te maken, namelijk welke vloer je gaat kopen. Valt je keuze op laminaat of op PVC?

Laminaat vloeren
Laminaat vloeren zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar en voor uiteenlopende doeleinden geschikt. Het is bij het maken van een keuze voor laminaat aan te raden om naar de gebruikersklasse te kijken en de keuze af te stemmen op het gebruik. Klasse 31 laminaat is bijvoorbeeld geschikt voor normaal huishoudelijk gebruik. Als het de bedoeling is dat het laminaat geschikt is voor intensief huishoudelijk gebruik of voor commerciële doeleinden dan maak je het beste een keuze uit Klasse 32 laminaat.

Type V-groef en dikte
Er is nog een kenmerk om rekening mee te houden bij het bestellen van laminaat en dat is het type V-groef en de dikte. Het type V-groef heeft invloed op de uitstraling. Bij een 2-zijdige V-groef is de groef alleen aanwezig aan de lange kanten van laminaat. Bij een 4-zijdig V-groef is de groef ook aanwezig aan de kopse kanten. Laminaat met een 5-zijdige V-groef is in het midden met een extra groef uitgevoerd, zoals voorkomt bij tegellaminaat. Verder geldt dat de dikte van laminaat varieert en doorgaans valt aan te raden om laminaat met een dikte van 8 mm toe te passen in ruimtes die intensief worden gebruikt.

Design en kleur naar wens
Bij laminaat laten leggen is het mogelijk om een keuze te maken uit allerlei designs en kleuren. Daarbij kan je rekening houden met de ruimte en kleuren in het interieur. Een kleine woonkamer laat je bijvoorbeeld ruimtelijker ogen als je licht laminaat laat leggen. In een grote woonkamer zorgt een donkere vloer voor meer warme look.

PVC vloeren
PVC vloeren zijn te leggen op verschillende manieren. De werkwijze hangt daarbij af van het type vloer, want er is een onderscheid te maken tussen PVC plakvloeren en PVC klikvloeren. Bij PVC plakvloeren geldt dat er sprake is van flexibele banen die je op een vlakke ondergrond plakt. Het is belangrijk dat de vloer volledig egaal is. Bij PVC kliklaminaat is er sprake van hetzelfde principe als bij kliklaminaat, waarbij je de stroken PVC via een kliksysteem met elkaar verbindt.

Variatie in PVC vloeren
PVC vloeren zijn net als laminaat in veelzijdige uitvoeringen verkrijgbaar, waarbij er onder meer verschillende gebruikersklassen zijn. Naast Klasse 31 en Klasse 32 geldt dat PVC vloeren eveneens in Klasse 33 beschikbaar zijn voor intensief commercieel gebruik. Verder is er een ruime keuze uit verschillende diktes, variërend van 2 mm tot 8 mm. Daarnaast zijn meerdere PVC vloeren geschikt om te combineren met vloerverwarming.

PVC zonder V-groef of met V-groef
Voor wat betreft de uitstraling van PVC vloeren heb je een ruime keuze uit kleuren en designs, zoals onder meer met visgraat PVC vloeren. Daarnaast heeft je keuze voor de aanwezigheid van een groef of uitvoering zonder groef ook invloed op de sfeer. PVC zonder groef voorziet in een aaneengesloten look, waarbij de stroken tegen elkaar aanliggen. Je kan ook kiezen voor een 4-zijden minigroef of voor een 4-zijden V-groef.

Laminaat of PVC vloer bestellen
Bij het bestellen van laminaat of PVC heb je de keuze om het te laten bezorgen en zelf te leggen of om onze eigen stoffeerders je nieuwe vloer vakkundig te laten leggen.